top of page
lampgifwhiteback.gif
  • Writer's pictureSusanna Äijälä

Mikä on sinun ikigaisi?


Kuuntelin äänikirjan, joka kertoi japanilaisesta filosofiasta, nimeltään Ikigai. Vahva suositus sinulle, joka pidät hyvinvointikirjoista ja kuuntelusuositus siksi, että oli ihana kävellä luonnossa ja kuunnella rauhallisella äänellä puhuttua kirjaa siitä, miten saisi onnellisen elämän.

Filosofian mukaan meillä kaikilla on syy olla olemassa, jokin tarkoitus. Iki tarkoittaa japaniksi elää ja gai takoittaa syytä. Sen avainkysymyksiä on: Mikä saa sinut nousemaan sängystä joka aamu? Mikä on elämäsi tarkoitus? Kirjassa esitetään väite, että ikigai olisi japanilaisten pitkän ja onnellisen elämän salaisuus.


Osalla ihmisistä ikigai on vahvasti läsnä elämässä ja he elävät tietoisina siitä. He nauttivat vahvasti elämästään ja tuntevat aitoa elämäniloa. Osalla ikigai on ehkä vielä piilossa ja ihminen saattaa etsiä sitä. Osalla se jää piileväksi koko elämän ajan ja saa elämän tuntumaan ehkä tylsältä, samanlaiselta ja pitkävetiseltä. Esimerkiksi työssäkäynti tuntuu puuduttavalta pakkopullalta, jos siitä puuttuu aito innostus, tekemisen ilo.


Onko ikigai sama kuin menestys? Ei välttämättä, mutta voi olla. Jos olet löytänyt oman ikigaisi ja teet työtä, jota rakastat ja teet intohimolla, se voi johdattaa sinut muun muassa taloudelliseen menestykseen. Mutta sinulla voi olla ikigai ilman menestystä. Siksi ikigai on meille kaikille mahdollinen.


Ensimmäinen blogini käsitteli omaa työurani vaihdosta ja ymmärsin vasta jälkikäteen, että kysehän oli juuri oman ikigaini löytymisprosessista! Kerroin silloin, kuinka omien arvojeni tarkastelun kautta löysin itselleni tärkeitä asioita elämässä ja huomasin, että silloinen työni ei tukenut arvokarttaani. En osannut silloin vielä tehdä valintaa ikigain graafisen kartan avulla, jonka on kehittänyt Marc Winn. Nyt ottaisin kaavion varmasti työkaluksi, jos en olisi saanut päätöstä muuten tehtyä. Kaavioon piirretään neljä keskeistä tekijää, jotka muodostavat ikigain. Kysymyksiä, joita kaavioon piirretään on: Mitä rakastan, mitä maailmassa tarvitaan, millä voin ansaita elantoni ja missä olen hyvä? Kuviota täydennetään intohimon kohteella, elämäntehtävällä, kutsumuksella ja ammatilla. Kuvion leikkauspisteeseen jää sinun ikigaisi.


Ikigai on muutakin kuin työ ja menestys. Sen tärkeinä osa-alueina on myös terveys ja pitkä ikä. Ruokavalio on isossa roolissa, mutta annokset pienessä. Vatsaa ei saisi syödä täyteen, kasvispainotteista ruokavaliota ja kevyttä liikuntaa suositaan. Ystävyyssuhteita pidetään tärkeinä ja niitä kehotetaan vaalimaan joka päivä. Nykyään tiuhaan esiintyvä muotisana resilienssi eli kestävyys on myös suuressa roolissa ikigain filosofiassa. Sitä kuvaa hyvin sanonta: ”Vaikka kaatuisit seitsemän kertaa, nouse ylös kahdeksan kertaa”.


Ikigaissa itseäni viehättää sen lempeys ja tasavertaisuus. Ei ole olemassa toistaan parempaa ikigaita, on vain sinun ikigaisi. Se tai ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä ja tuovat iloa ja mielihyvää. Pidän siitä, kuinka ikigai huomioi sosiaalisuuden, ystävät, naapurit, tuttavat. Mikä ihana lääke yksinäisyyteen! Liikunnasta on tullut monelle suorittamista ja tuntuu, että fyysisesti rankimmat lajit ovat arvostetuimpia. Mutta ikigai korostaa lempeitä lajeja, ei ole pakko suorittaa rajusti voidakseen hyvin. Arjen puuhastelu ja kotiaskareet käyvät hyvinkin liikunnasta. Toki varmasti jollekin juuri se rankin mahdollinen suoritus on suuri mielihyvän lähde ja hyvä niin. Ruokavalion noudattaminen tuntuu varmasti monelle äkkiseltään vaikeimmalta osuudelta ikigain mukaisessa elämässä: syö vatsa vain 80 %:sti täyteen. Onhan meiltä jo lapsesta asti tivattu ruokapöydästä poistuessa, että onhan vatsa nyt varmasti täynnä.


Tässä pieni alkupala ikigain filosofiaan. Toivottavasti sait inspiraation tutustua siihen lisää ja miettiä, mikä on sinun syysi elää. Mikä on sinun intohimosi? Mistä saat elämäniloa? Se ei ehkä ihan heti aukea, mutta aukeaa varmasti kun käytät tähän hieman aikaa. Etsi netistä lisää tietoa ja muun muassa Pinterestissä on kivoja ”ikigai tauluja”. Alussa mainitsemani Ikigai-kirja on vain yksi monista, löydät varmasti monta muutakin aihetta käsittelevää kirjaa etenkin, jos luet myös englanninkielisiä kirjoja.


Antoisaa ikigain etsimisretkeä - kerro rohkeasti muillekin, jos ja kun löydät sen!


Voi hyvin,

Susanna


162 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


lampgifwhiteback.gif
bottom of page