Oletko jo kuullut tai tutustunut ”Let them”-teoriaan? Kuulin tämän käsitteen kuunnellessani Mel Robbins-nimisen kirjailija/coachin podcastia ja teoriasta on tullut super suosittu muun muassa Tiktokissa. Suomeksi Let them voisi taipua ”Siitä vain” tai ”Älä välitä”-käännöksiksi. Nyt työskentelen määrätietoisesti edistääkseni tämän teorian muuttumista käytäntöön ja kutsun sinut mukaan matkalle!
Teorian mukaan nopein tapa kontrolloida omaa elämää, on lopettaa muiden ihmisten kontrollointi. On pysäyttävää havahtua siihen, kuinka paljon energiaa ja aikaa vie se, kun yritämme hallita muita ihmisiä, heidän valintojaan ja tekemisiään. Tuhlaamme siis omaa aikaamme yrittäessämme hallita muiden elämää miettimällä, mitä nämä tekevät tai jättävät tekemättä. Käytämme uskomattoman paljon aikaa pohtiessamme, miksi ihmeessä läheiseni tai tuttavani tekivät tuollaisia valintoja tai elävät elämäänsä noin.
Itse asiassa kyse ei ole lainkaan toisten ihmisten tekemisistä vaan siitä, että itse jäät kiinni ajatuksiin ja mielipiteisiin siitä, mitä muiden pitäisi tehdä tai olla tekemättä. Mielipiteesi taas syntyy omasta epävarmuudestasi, kontrolloivasta luonteestasi, ahdistuksestasi tai jostakin muusta syystä. Mutta kun katkaiset energeettiisen siteen ja toteat ”Let them”, tiedostat tilanteen ja sanot itsellesi: ”Olen tämän yläpuolella ja sallin tämän tapahtua, koska näen tämän kokonaisuutena ja itsestäni erillään olevana tapahtumana”. Sen jälkeen alkaa tapahtua mielenkiintoisia asioita, koska et ole enää kiinni sen tarkkailussa mitä muut tekevät, vaan olet enemmän sidoksissa itseesi ja omaan elämääsi.
Teoria pähkinänkuoressa:
Let them-ajattelussa ihmisten annetaan olla, keitä he ovat. Se on täysimääräistä hyväksymistä. Robbins kertoo hyvän esimerkin tapahtumasta, joka sattui hänelle itselleen. Hänet oli kutsuttu vanhan luokkakaverinsa häihin, ja hänen omat odotuksensa juhlista olivat korkealla. Hän näkisi kaikki vanhat lukiokaverinsa, he istuisivat samassa pöydässä ja keskustelut kävisivät vilkkaina. Mutta häihin saapuesaan, hänet ja puolisonsa oli istutettu aivan eri puolelle juhlasalia muista kavereista erilleen. Hän kuvaa hyvin sitä pettymyksen ja kiukun nousua. Sisäinen myrsky nosti päätään. Miksi hääpari päätyi tällaiseen istumajärjestykseen? Miten hänet ainoana istutettiin vanhojen sukulaisten pöytään, muista kavereista erilleen? Hän kuvaa Let them-teorian ottamista käyttöön juuri tällaisissa tapauksissa, joissa sisäinen kiukku ja ärtymys nostaa päätään. ANTAA HEIDÄN TEHDÄ OMAT VALINTANSA! Hääparilla on ollut varmasti jokin hyvä ajatus taustalla. Antaa heidän tehdä itsensä näköiset juhlat ja nauttia omista häistään täysillä. Annetaan ihmisten tehdä asioista, jotka ovat heille itselleen hyväksi tai tuntuvat heistä mukavilta.
Toinen tapa käyttää teoriaa on antaa ihmisten tehdä omat virheensä ja kantaa itse vastuu teoistaan. Esimerkiksi lapsesi unohtaessa koulueväänsä kotiin, älä lähde viemään niitä. Lapsesi kyllä pärjää yhden päivän nälässä. Lapsen pitää itse oppia keinoja muistaa siitä edespäin ottaa eväänsä mukaan ja muutenkin ottamaan vastuuta omista asioistaan.
Riippuvuuksien hoidossa teoriaa voi soveltaa niin, että ketään ei voi auttaa väkisin tai pakottamalla. Ihmistä ei voi väkisin auttaa, vaan tämän täytyy itse olla valmis hakemaan apua. Jos jatkuvasti autat ja pelastat ihmisiä pinteestä, opetat vain heidät olemaan riippuvaisia itsestäsi eivätkä he opi ottamaan vastuuta omista teoistaan. Eli jokaisena kertana kun pelastat jonkun pulasta, ryöstät häneltä mahdollisuuden kasvuun, kehittymiseen ja oppimiseen.
Teorian vaikein osuus on Robbinsin mielestä seuraava: ANNA IHMISTEN OLLA OMIA ITSEJÄÄN! JA ANNA HEIDÄN OLLA SITÄ, MITÄ HE EIVÄT OLE! Hän kehottaa todella miettimään näiden kahden eroa. Oletko suhteessa ihmisen kanssa, joka hän oikeasti on, vai ihmisen, jonka toivoisit hänen olevan? Kun annat toiselle mahdollisuuden olla täysin oma itsensä, silloin vasta näet millainen hän oikeasti on. Ja voit tehdä omat valintasi tämän todellisen luonteen paljastuttua.
Kolmas tapa teorian soveltamiseen käytäntöön on antaa ihmisten pitää tunteensa ja mielipiteensä. Älä ota niitä henkilökohtaisesti äläkä lähde niihin mukaan. Kuuntele! Älä ota vastuuta tunteiden muuttamisesta paremmaksi.
Olen vakuuttunut ”Let them”- teorian toimivuudesta, mutta sen käytäntöön vieminen on vaikeampaa. Mutta ei kuitenkaan mahdotonta! Olen jo monessa tilanteessa huomannut ajattelevani, että vaikka tämä asia ei kuulu minulle millään lailla, miksi olen vatvonut silti tätä asiaa näin kauan. Usein Somea selatessani huomaan ajatelleni noin. Olenkin nyt yrittänyt laittaa puhelinta enemmän sivuun ja keskittyä hyvää tekeviin asioihin enemmän. En ole tehnyt myöskään lapseni eteen niin paljon asioita, joita hän aivan hyvin pystyy tekemään itsenäisesti.
Tutustu tähän mielenkiintoiseen teoriaan enemmän ja ennen kaikkea ota se mukaan elämääsi!
Aurinkoista viikonloppua Sinulle!
Susanna
Comentarios